Siyahı yeşile dönüştürüyorlar

KENAN GÜRBÜZ Muğla – Orman Genel Müdürlüğü, Muğla’da yanan ormanlık alanın hızla ağaçlandırılması için, yanan ağaçların temizliğini yaptırıyor. Yanan ağaçlar bu konuda uzmanlaşmış kesim işçileri tarafından tomruk haline getiriliyor. Temizlenen bölgelere yeni fidan dikimine başlanıyor.

Muğla’daki yanan alanlardaki ağaçların kesilmesi için Mersin’den gelen orman işçileri, bu yanan alanların içinde kurdukları çadır ve barakalarda kalıyor ve zor şartlarda aylarca adeta göçebe bir yaşam sürerek, çalışıyor. Milas’ta 2023 Ağustos’ta yaşanan ve yaklaşık 30 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü Boğaziçi bölgesindeki yanan ağaçları temizlemeye başlayan işçiler, günlük yaşamlarını kurdukları çadır ve barakalarda sürdürüyorlar. Ailelerini de yanlarından getiren işçiler hava kararmaya başlayınca çadırlarına çekiliyor ve ailelerin hazırladıkları yemekleri yiyorlar. Kadınlar ise kesim işçileri için yemek hazırlıyor, bulaşık ve çamaşır yıkıyor, okula giden çocuklarını hazırlıyorlar.

‘Nefes alamıyoruz’

Aylardır bölgede kesim yapan ekibin başında bulunan Kenan Biçer, 30 yıldır ağaç kesim işi yaptıklarını günlük 1200 liraya iş çok riskli olduğu için işçi bulamadıklarını belirtti. Biçer, “Yanan alanda çalışmak çok zor. Nefes almakta zorlandığımız anlar oluyor. Kesim esnasında ise iş kazaları yaşanabiliyor. Bu yüzden kesim konusunda tecrübeli adam bulmak çok zor. Yıllardır bu işi yapıyoruz. Kesimci kestikten sonra ağacı soyuyoruz ve traktörle toplama alanına taşıyoruz. Bu süreçlerin hepsi dikkat gerektiriyor. En küçük bir hata yaşamınıza neden olabilir. Orman ekipleri de sık sık iş güvenliği eğitimi veriyorlar” diye konuştu.

4 milyon fidan dikildi

Kesilen ağaçlar tomruğa dönüştürüldükten sonra Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine işçiler tarafından teslim ediliyor. Yanan sahalara Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nce bugüne kadar 4 milyon adet fidan dikildi. 2023 yılı sonuna kadar yanan alanlara 5 milyon fidan dikimi hedefleniyor. Öte yandan Muğla’da son 20 yılda 202 milyon 968 bin fidan toprakla buluştu.

‘Ağaçları keserken çok ağladım’

Yanan ağaçları kesim makinesi ile kesen İlker Deniz ise en riskli işi kesimcinin yaptığını anlatarak, şöyle konuştu:

“Özel koruyucu kıyafetler kullanmamıza rağmen çok dikkatli olmamız gerekiyor. Kesim yaparken bölgede bulunan işçileri yüksek sesle uyarmak zorundayız. Ağaç kesildi diye gün boyunca sürekli bağırıyorum. Bir ekiple çalışıyorum. Ekibimle birlikte ayda 100 bin lira kazanıyoruz. Yaptığımız iş riskli ama kazancı da iyi. Yanan ağaçları keserken çok ağladım. Kestiğimiz bölgelerin yeniden ağaçlandırılmasına katkımız olacağı için çok mutlu oluyorum.”