Randevuda A’dan Z’ye yeni sistem
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bulunamayan randevulara 24 saat içinde çözüm üretecek dediği sistemde merak edilenleri 6 soruda derledik.
1- Onaylı Randevu Sistemi nedir?
Poliklinik hizmetleri için randevudan bir gün önce saat 20.00’a kadar “randevuya katılacağım” onayının verilmesi şartı getirildi. Kanser hastaları ve 65 yaş üstü büyükler dışında herkese zorunlu tutulan uygulama ile vatandaşın katılamayacağı randevusunu zamanında iptal etmesi ve boşalan yerlerden bekleyen hastaların yararlandırılması sağlanacak.
2- Hastanelerden randevu alma şekli değişecek mi?
Randevular, önceden olduğu gibi “www.mhrs.gov.tr” internet sitesi, mobil uygulama ve “ALO 182” çağrı merkezi olmak üzere tüm kanallar üzerinden alınacak. Vatandaş randevu onayı veya iptalini de yine bu kanallar üzerinden gerçekleştirecek.
3- Bir gün sonraya alınan randevuyu da onaylamak gerekiyor mu?
Randevu bulma sorunu yaşanmadığı için 3 gün içinde alınabilen randevularda onay şartı aranmayacak, o randevular otomatik olarak onaylanmış sayılacak. Ancak 3 gün ve daha sonrası için alınan tüm randevularda onay zorunluluğu olacak.
4- Son saate kadar onay verilmezse ne olacak?
Son saate kadar aldığı randevusuna dair hiçbir işlem yapmayan kişilerin randevusu, sistem tarafından otomatik iptal edilecek. Bu durumda kişi tekrar randevu alabilecek ya da sağlık tesislerinden randevusuz hizmet alabilecek.
5- Onay verildiği halde randevuya gidilmezse ne olacak?
Onaylanmış randevusuna gitmeyen kişiler, aynı branş için 15 gün boyunca yeni randevu alamayacak. Kişiler sağlık tesislerinden ancak randevusuz hizmet alabilecek.
6- Boşalan randevular ve bekleyen taleplerin koordinasyonu nasıl olacak?
Randevu Koordinasyon Merkezi, hastanelere merkezi sistem üzerinden açılan randevu talepleri ve iptal durumlarıyla ilgili günlük bilgi verecek, takibini yapacak. Vaktinde boşalan randevu dilimleri, önce sistem üzerinden randevu saati açıldığında bilgilendirilmesi yönünde talep açan hastalara verilecek. Kalan boşluklar, tüm vatandaşların erişimine açık olacak.
Görüntüleme birimleri için de onaylı randevu
HANDE ATILGAN/ANKARA- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ulusal Sağlık Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada HPV aşılaması, görüntüleme tetkikleri randevusu, sağlıkta şiddeti önleme çalışmaları ve uzaktan sağlık hizmetlerine ilişkin son gelişmeleri paylaştı. Buna göre, HPV aşılaması ve testlerinin yerlileşmesi yönündeki çalışmalar sürerken, dünyada örneği olmayan idrardan HPV taraması kitinin birinci aşama çalışması tamamlandı. Aşının uygun maliyet ile temini konusunda da kamu-özel sektör arasında görüşmeler devam ediyor.
Ayrıca, randevuya katılım sorununun muayeneden daha çok yaşandığı tespit edilen görüntüleme birimlerinde de “onaylı randevu” sistemine geçilecek. MR, tomografi ve ultrasondan önce endoskopi tetkiki için hayata geçirilmesi planlanan uygulama, haziran ayına yetiştirilecek.
Sağlıkta şiddet eylemlerinde vaka bildirmek için kullanılan Beyaz Kod sayısı 1 milyonda 31’den 1 milyondan 14’e inerken, olay yerine doğrudan güvenlik sevk eden Gri Kod uygulanan bölgelerde ise bu düşüş yüzde 50 daha fazla oldu.
Uzaktan Sağlık Hizmeti ile ilgili altyapı çalışmaları tamamlanırken, pandemiden bu yana hastane yoğunluğu sebebiyle geçerliliği “muayene yapılmadan” uzatılan sürekli raporların ve reçete yenileme ile kronik hasta takibinin çevrim içi sunulması için hazırlıklar sonuçlanmak üzere.