Zayıflama ilaçlarında ölümcül tehlike; akciğer tansiyonu riski!

Akciğer Hipertansiyonunun Artışında Zayıflama İlaçları Etkili!

Dünya genelinde yaklaşık 75 milyon kişiyi etkileyen akciğer hipertansiyonunun (pulmoner hipertansiyon), kontrolsüz şekilde kullanılan zayıflama ilaçları nedeniyle arttığı bildirildi. Uzmanlar, bu tür ilaçların hekim kontrolü dışında kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

“Kanser kadar ölümcül bir hastalık”

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, akciğer hipertansiyonunun kalpten akciğerlere kan taşıyan damarlar üzerindeki basınç artışı sonucu ortaya çıktığını belirtti. Akbulut, “Pulmoner arteriyel hipertansiyon, akciğer damarlarının daralması veya tıkanması sonucu kalbin sağ tarafında basınç artışıyla gelişen ciddi bir kalp ve akciğer hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde kalp yetmezliğine ve 2-3 yıl içinde ölüme yol açabilir” dedi.

Prof. Dr. Akbulut, bu hastalığın ölüm riskinin en yüksek ölüm oranına sahip bazı kanser türleriyle benzer olduğunu vurguladı.

Risk grupları: Zayıflama ilaçları ve bitkisel ürünler de etkili

Akciğer hipertansiyonunun bazı kişilerde genetik yatkınlıkla ortaya çıkabileceğini kaydeden Akbulut, risk faktörleri arasında kanser ilaçları, bazı zayıflama ilaçları, antiviral ilaçlar, yasa dışı uyarıcılar ve sarı kantaron gibi bitkisel ürünlerin de yer aldığını söyledi. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, ayrıca bin 500 metre üzeri rakımlarda yaşayanlarda hastalığın daha sık görüldüğü belirtildi.

“Teşhis gecikirse ölüm riski artıyor”

Hastalığın belirtilerinin birçok hastalıkla karışabildiğini belirten Akbulut, bu nedenle tanı konulmasının 2 ila 4 yıl gecikebildiğini, her gecikilen ayın ölüm riskini yüzde 1,1 artırdığını söyledi.

Belirtiler: Nefes darlığı, halsizlik, göğüs ağrısı

Hastalığın erken döneminde hafif fiziksel aktivitelerle başlayan nefes darlığı, zamanla istirahatte de ortaya çıkabiliyor. Sabahları belirgin olan bitkinlik, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma, öksürük ve göğüs ağrısı gibi belirtiler de görülebiliyor. Göğüs ağrısı çoğu zaman kalp kriziyle karıştırılabiliyor.

Kalıcı çözüm: Kalp-akciğer nakli

Akciğer hipertansiyonu tedavisinde ilaçların yanı sıra bazı cerrahi yöntemler, balon anjiyoplasti (BPA), denervasyon ve kök hücre tedavileri de uygulanabiliyor. Ancak bu yöntemlerin yeterli olmadığı durumlarda tek çarenin kalp-akciğer nakli olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar, özellikle internetten ya da reçetesiz alınan zayıflama ilaçlarının hekim kontrolü dışında kullanılmasının ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarıyor.

Related Posts

Hafta sonu kaçamağı demeyin! Sızdıran bağırsak sendromu 2 günde başlayabilir

Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk uyarıyor: “Hafta sonu kaçamağı diye yenen birkaç hamburger, bağırsaklarınızı savunmasız bırakabilir.” Yüksek yağlı besinler, yalnızca günler içinde bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Kısa süreli keyif, vücudun savunma duvarında kalıcı bir gedik açabilir.

Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, KKKA’ya karşı aşı bulunmadığını belirterek kene tutunmalarında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.

“Alsancak Devlet Hastanesi’nde Örgütlenme Özgürlüğü Baskı Altında”

SES İzmir Temsilciliği, Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesinde başarılı bir yetki süreci yürütürken, sendika yetkileri hastanede örgütlenme özgürlüğünün baskı altında olduğunu söyledi. 

Diz kireçlenmesine anjiyo çözümü: Yüzde 80 hasta memnuniyeti var

Diz kireçlenmelerinde cerrahi müdahaleye alternatif bir yöntem olarak öne çıkan ve yaklaşık 1 saat süren bir operasyon olan “Genikulat Arter Embolizasyonu” tekniği hastaların yaşam kalitelerini artırıyor.

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Aman dikkat nezle gibi başlayıp krize dönüşmesin

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.