Türk edebiyatının ve şiirnin unutulmaz ustalarından olan Necip Fazıl Kısakürek’in “Büyük Doğu” fikri, hayatı boyunca hem kendisinin hem de okurlarının peşinde koştuğu bir idea idi.
Gazeteci Yakup Köse, bu kanıdan yola çıkarak ünlü şairin fikir dünyasına dalıyor ve okurlarına yeni ufukların kapısını aralıyor. Necip Fazıl Kısakürek’in bilhassa gençliği önemsemesi ve minvalde eserler vermesi, Yakup Köse’nin yazdığı kitaba da ilham kaynağı oldu.
Yazdığı kitaplarla pek çok kesitin beğenisini kazanan Yakup Köse, kalemini bu sefer büyük usta için kağıda değdiriyor.
Necip Fazıl’ın Büyük Doğu mecmuasını edebiyatseverler yakından tanırlar. Bu mecmuada Kısakürek’in niyetleri, ideolojisi ve şiirlerinin yer almasının yanında; birebir vakitte idealinin ne olduğu hakkında bilgiler yer alırdı.
Türk-İslam sentezi
Büyük Doğu, Türk İslam sentezinin tezahürü olarak şairin fikir yapısını oluşturan ana etkenlerden biri oldu. Yakup Köse de bu niyetten yola çıkarak Necip Fazıl Kısakürek’in Büyük Doğu’dan ne kastettiğini kitabında ayrıntılıca anlatıyor.
Sayfa: 288
“Hayat çizgisi”
Usta şair gençlik hakkında olan fikrini şöyle açıklıyor; “Çizgi, hayat çizgisi, vakit da daire… Vakit yürür, hayat çizgisi yürür ve gençlik her An yer değiştirerek, her An temastadır daire ile… Bunun üstündeki, sağındaki, solundaki makamlar, yaşlılık ve çocukluk makamları, daireye gittikçe uzaklaşan makamlardır.”
Öğretiler kitabı
Büyük Doğu Gençliğin Vasıfları kitabını bilhassa günümüz gençlerinin okumasında yarar var. Yalnızca gençlerin değil, birebir vakitte yeni okumalar yapmak isteyen herkesin kitaplığında bulunması gereken bir yapıttır elinizdeki kitap.