Türkiye’nin nükleer denizaltı hedefi resmen doğrulandı

Türkiye’nin Deniz Kuvvetleri Stratejik Hedefleri

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Warships International Fleet Review dergisine özel röportajında Türkiye’nin milli denizaltı projeleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Tatlıoğlu, Türkiye’nin milli denizaltı projeleri kapsamında birden fazla platform üretmeyi ve bu alanda ihracat yapmayı hedeflediğini ve aynı zamanda nükleer güçle çalışan denizaltı projesinin de planlandığını duyurdu.

MİLDEN Projesi ve Nükleer Denizaltı Hedefi

Tatlıoğlu, Milli Denizaltı (MİLDEN) projesine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tamamen yerli tasarıma sahip ve dışa bağımlı olmayan bir denizaltı inşa etme hedefinin uzun yıllardır devam ettiğini belirtti. Oramiral, projenin stratejik bağımsızlık ve ihracat potansiyeli taşıdığını vurgulayarak, Milli Denizaltı’nın inşa sürecinin Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda başladığını açıkladı.

Reis sınıfı denizaltılarla elde edilen teknolojik yeteneklerin ardından Gölcük Tersanesi’nde denizaltı inşa kabiliyetinin devam ettirileceğini belirten Tatlıoğlu, nükleer güçle çalışan denizaltıların inşası konusunda önemli bir adım atacaklarını dile getirdi. Ayrıca, MİLDEN kapsamında üretilecek platformların müttefik ve dost ülkelere ihraç edileceğinin de altını çizdi.

Deniz Kuvvetleri Modernizasyonu ve Stratejik Hedefler

Tatlıoğlu’nun stratejik hedeflerine göre, Türkiye’nin donanma modernizasyonu sadece bölgesel güvenliği artırmakla kalmayacak, aynı zamanda küresel düzeyde etkisini genişleterek stratejik bir varlık oluşturacak. Bu dönüşüm; Milli Uçak Gemisi, MİLDEN denizaltıları, TF-2000 muhripleri, İ sınıfı fırkateynler, Hisar sınıfı karakol gemileri ve insansız hava aracı (İHA) filoları projeleriyle gerçekleşecek.

Türkiye’nin hedefleri arasında dünyanın ilk beş deniz hava kuvvetinden biri olmak, donanmanın operasyonel menzilini genişletmek, Akdeniz’den Pasifik Okyanusu’na kadar stratejik varlığını göstermek, Mavi Vatan doktrinini güçlendirmek ve denizlerdeki egemenlik haklarını güvence altına almak yer alıyor.

Related Posts

Yapay zeka aracılığıyla bilgisayarınıza sızıyor: Verilerinizi gözden geçirin!

Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekipleri (GReAT), bilgisayarlar için sahte “DeepSeek R1 Büyük Dil Modeli” (LLM) uygulaması aracılığıyla Truva atı dağıtan yeni bir kötü amaçlı kampanya keşfettiğini duyurdu.

iOS 26’yla hangi yenilikler geliyor?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da Haziran ayında düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC 2025) yeni işletim sistemi sürümlerini tanıttı. Ancak bu sefer gelen yenilikler, klasik güncellemelerin ötesinde.

Hobi olarak yapsanız bile yeterli! Bunama riskini yüzde 40 azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, orta yaşlarda düzenli olarak bisiklet süren kişilerin, özellikle genç yaşta ortaya çıkan bunama riskini önemli ölçüde azalttığı belirlendi.

ChatGPT için gelişmiş ses modu artık daha doğal

ChatGPT, özellikle doğal konuşma tarafında gelişme kaydetmeye devam ediyor.

Türkiye Avrupa’da en fazla bilişim mezunu veren 3.ülke oldu

Stanford Üniversitesi’nin “2024 Yapay Zeka İndeksi Raporu”nda Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında bilişim, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip 3’üncü ülke oldu.Lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip ülkeler sıralamasında Türkiye, Birleşik Krallık ve Almanya’yı takip ediyor.

Tehlike büyük olunca hemen harekete geçildi: Chrome kullanan herkes bu adımları uygulamalı

Google Chrome kullanıcıları dikkat! Dünya genelinde milyonlarca kişinin tercih ettiği popüler tarayıcıda, bilgisayarların kötü niyetli kişilerce ele geçirilmesine yol açabilecek kritik bir güvenlik açığı tespit edildi. Üstelik bu açık, siber saldırganlar tarafından aktif olarak kullanılmaya başlandı. Google, tehdidin büyümesini engellemek için acil güncelleme çağrısı yaptı.