Suyu tükenecek ilk şehir belli oldu: Geri sayım başladı

Kabil, Yeraltı Su Kaynaklarıyla Tehdit Altında

Afganistan’ın başkenti Kabil, dünyada yeraltı su kaynakları tamamen tükenmek üzere olan ilk şehir olma yolunda hızla ilerliyor. Uluslararası insani yardım kuruluşu Mercy Corps’un yayımladığı rapora göre, su kıtlığında geri sayım başladı.

Kuyular Kuruyor, Göç Yaklaşıyor

Kabil’de içme suyu ihtiyacının büyük kısmı yeraltı kuyularından karşılanıyor. Ancak bu kuyuların yaklaşık yarısı şimdiden kurudu. Kent, doğal kaynakların üstünde su tüketerek, her yıl 44 milyon metreküp daha fazla su kullanıyor.

Uzmanlar, bu eğilimin devam etmesi durumunda 2030 yılına kadar tüm yeraltı su kaynaklarının tükeneceği uyarısında bulunuyor. Bu durum, 7 milyonu aşkın nüfuslu şehir için hayati bir tehdit oluşturuyor.

Afganistan Direktörü Dayne Curry, “Su yoksa hayat da yoktur. İnsanlar göç etmek zorunda kalır. Bu kriz uluslararası toplumun görmezden gelemeyeceği kadar büyük.” diye belirtiyor.

Kalan Su da Zehirli; Sağlık Krizi Kapıda

Kabil’deki su sıkıntısı yalnızca kuraklıkla sınırlı değil. Rapora göre mevcut yeraltı suyunun yüzde 80’i sağlıksız durumda. İçme sularında kanalizasyon atıkları, yüksek tuzluluk ve arsenik gibi zehirli maddeler tespit edildi. Bu durum, özellikle çocuklar ve yaşlılar için ciddi bir sağlık riski oluşturuyor.

Fiyatlar Uçtu, Halk Borç Batağında

Artan su kıtlığı, suya erişimi zorlaştırırken fiyatları da yükseltiyor. Afganistan’daki hanelerin birçoğu, gelirinin yüzde 30’unu suya harcıyor. Özel şirketler suyu yüksek fiyatlarla satıp krizi fırsata çeviriyor.

Khair Khana bölgesinde yaşayan öğretmen Nafiza, “Eskiden 10 günlük suya 500 Afgani öderdik. Şimdi bu rakam 1000 Afgani’ye çıktı. Yoksul aileler için bu yükü taşımak imkansız.” diye belirtiyor.

Taliban Sonrası Destekler Kesildi

2021’de Taliban’ın tekrar iktidara gelmesinden bu yana uluslararası yardım fonları büyük ölçüde kesildi.

  • Birleşmiş Milletler (BM), bu yıl için 264 milyon dolarlık su ve hijyen yardımına sadece 8.4 milyon dolar kaynak sağladı.
  • ABD, USAID aracılığıyla sağladığı finansmanın yüzde 80’inden fazlasını geri çekti.

Bu durum, ülkedeki su krizini daha da derinleştirdi.

Related Posts

İsrail istihbaratının İran’a saldırılarda rolü ne olabilir?

İsrail istihbaratının İran’a saldırılarda rolü ne olabilir?

Netanyahu İsrail ordusuna İran’a yönelik saldırılarını artırma talimatı verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Tahran’ın bu sabahki misillemesinden sonra İsrail ordusuna İran’a yönelik saldırıların artırılması talimatı verdiği bildirildi.

ABD Senatosu’nda gizli İran brifingi

Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer’in yardımcısına göre, önümüzdeki hafta başında tüm senatörlerin katılımıyla İran gündemine ilişkin gizli bir brifing düzenlenecek. Brifingin tam tarihi ve saati henüz netleşmiş değil. Senatör Chuck Schumer …

Meclis’te gergin anlar! Katip Başkanvekilinin masasına vurdu ortalık karıştı

‘Ermeni soykırımı’ iddialarının dile getirildiği Meclis’te gerginlik yaşanırken İYİ Partili katip, CHP’li Başkanvekili Tekin Bingöl’ün masasına vurdu. Bunun üzerine birleşime ara verildi.

BM Genel Sekreteri’nden İsrail-İran gerilimi çağrısı

BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail ve İran arasındaki çatışmalara ilişkin çağrıda bulundu.

Bakan Tekin’den, CHP’nin ‘ahlaki çöküş’ sorusuna yanıt

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu’nun soru önergesine yanıt verdi, “Ahlaki ve etik değerlerin güçlendirilmesi amacıyla, 2024 yılında düzenlenen 712 faaliyete 33 bin 747 kişi katılmıştır” yanıtını verdi.