Suyu tükenecek ilk şehir belli oldu: Geri sayım başladı

Kabil, Yeraltı Su Kaynaklarıyla Tehdit Altında

Afganistan’ın başkenti Kabil, dünyada yeraltı su kaynakları tamamen tükenmek üzere olan ilk şehir olma yolunda hızla ilerliyor. Uluslararası insani yardım kuruluşu Mercy Corps’un yayımladığı rapora göre, su kıtlığında geri sayım başladı.

Kuyular Kuruyor, Göç Yaklaşıyor

Kabil’de içme suyu ihtiyacının büyük kısmı yeraltı kuyularından karşılanıyor. Ancak bu kuyuların yaklaşık yarısı şimdiden kurudu. Kent, doğal kaynakların üstünde su tüketerek, her yıl 44 milyon metreküp daha fazla su kullanıyor.

Uzmanlar, bu eğilimin devam etmesi durumunda 2030 yılına kadar tüm yeraltı su kaynaklarının tükeneceği uyarısında bulunuyor. Bu durum, 7 milyonu aşkın nüfuslu şehir için hayati bir tehdit oluşturuyor.

Afganistan Direktörü Dayne Curry, “Su yoksa hayat da yoktur. İnsanlar göç etmek zorunda kalır. Bu kriz uluslararası toplumun görmezden gelemeyeceği kadar büyük.” diye belirtiyor.

Kalan Su da Zehirli; Sağlık Krizi Kapıda

Kabil’deki su sıkıntısı yalnızca kuraklıkla sınırlı değil. Rapora göre mevcut yeraltı suyunun yüzde 80’i sağlıksız durumda. İçme sularında kanalizasyon atıkları, yüksek tuzluluk ve arsenik gibi zehirli maddeler tespit edildi. Bu durum, özellikle çocuklar ve yaşlılar için ciddi bir sağlık riski oluşturuyor.

Fiyatlar Uçtu, Halk Borç Batağında

Artan su kıtlığı, suya erişimi zorlaştırırken fiyatları da yükseltiyor. Afganistan’daki hanelerin birçoğu, gelirinin yüzde 30’unu suya harcıyor. Özel şirketler suyu yüksek fiyatlarla satıp krizi fırsata çeviriyor.

Khair Khana bölgesinde yaşayan öğretmen Nafiza, “Eskiden 10 günlük suya 500 Afgani öderdik. Şimdi bu rakam 1000 Afgani’ye çıktı. Yoksul aileler için bu yükü taşımak imkansız.” diye belirtiyor.

Taliban Sonrası Destekler Kesildi

2021’de Taliban’ın tekrar iktidara gelmesinden bu yana uluslararası yardım fonları büyük ölçüde kesildi.

  • Birleşmiş Milletler (BM), bu yıl için 264 milyon dolarlık su ve hijyen yardımına sadece 8.4 milyon dolar kaynak sağladı.
  • ABD, USAID aracılığıyla sağladığı finansmanın yüzde 80’inden fazlasını geri çekti.

Bu durum, ülkedeki su krizini daha da derinleştirdi.

Related Posts

Deprem sadece 4.2 büyüklüğündeydi 5 gibi hissedildi… Deprem uzmanı sebebini açıkladı

Uzmanlar, bugün Gemlik’te meydana gelen 3.9 ve 4.2 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi.

Sinan Ateş davasında yeni gelişme

Ankara’da, eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022’de Çankaya’da silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin yargı sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. Ateş’in öldürülmesiyle ilgili 8 sanığın yargılandığı dava, ana davada dosyası ayrılan 2 sanığın dosyasıyla birleştirildi.

Elon Musk’tan Trump’a karşı siyasi parti kurma sinyali

Elon Musk’tan Trump’a karşı siyasi parti kurma sinyali

Tek bir sözüyle uçuşlar yüzde 83 azaldı

Dünyanın dört bir yanından turistler, Japon bir manga sanatçısının gelecek öngörüleri nedeniyle yaz tatillerini iptal ediyor.

Kum fırtınası nedeniyle 8 araç birbirine girdi: Çok sayıda yaralı var

Aksaray’da kum fırtınası nedeniyle 8 aracın karıştığı zincirleme kazada, 11 kişi yaralandı. Yaralılardan 4’ü ambulanslarla Sultanhanı Devlet Hastanesi’ne, 7’si de Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Dışişleri Bakanlığı: Pakistan’la dayanışmamızı sürdüreceğiz

Dışişleri Bakanlığı tarafından Pakistan’da meydana gelen terör saldırısına ilişkin,”Meydana gelen terör saldırısında yaşanan can kayıplarından ve çok sayıda kişinin yaralanmasından derin üzüntü duyuyoruz. Pakistan’la terörle mücadelesinde dayanışmamızı sürdüreceğiz” denildi.