Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Kemoterapi ve Radyoterapi Sürecinde Güneş ve Beslenme Önlemleri

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, kemoterapi ve radyoterapi alan hastaların güneşe, susuzluğa ve hijyenik olmayan gıdalara karşı daha hassas olduklarını belirtiyor. Bu dönemde alınacak basit önlemlerin büyük sağlık sorunlarını engellemede önemli rol oynadığını vurguluyor.

‘Güneş Işılarından Korunma’

Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, yaz aylarında güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı korunmanın önemli olduğunu söylüyor. Saat 10.00 ile 16.00 arasında güneşe çıkılmamasını, çıkılması gerektiğinde yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmasını öneriyor. Ciltlerin hassas hale gelebileceğini ve yanık ya da lekelerin oluşabileceğini belirtiyor.

Sıcak havalarda sıvı kaybının arttığını ve bunun ciddi riskler taşıdığını belirten Doç. Dr. Yasin, günde ortalama 2 ila 2,5 litre su tüketilmesini öneriyor. Ayrıca ev yapımı limonata veya ayran gibi doğal içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini dile getiriyor. Kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini ekliyor.

‘Besin Hijyenine Önem Verin’

Besinlerin sıcak havalarda hızlı bozulabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Yasin, sokakta satılan yiyeceklerin hijyeninden emin olunması gerektiğini söylüyor. Enfeksiyon riski taşıyan ürünler yerine mevsim sebzeleri ve meyvelerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu ürünlerin iyi yıkanmış olmasına da dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kanser tedavisi gören hastaların denize girebileceklerini açıklayan Doç. Dr. Yasin, temiz ve kalabalık olmayan plajlarda denize girme konusunda sakınca olmadığını belirtiyor. Ancak deniz sonrası ıslak mayo ile uzun süre kalınmaması gerektiğini ekliyor. Havuzların enfeksiyon açısından riskli olduğunu belirterek mümkünse deniz tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.

‘Tatil Planınızı Doktorunuzla Yapın’

Fiziksel aktivitelerin sabah ve akşam saatlerinde yapılmasını öneren Doç. Dr. Yasin, tatil sırasında ilaçların saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Seyahat sırasında soğutucu çantaların kullanılmasını tavsiye ediyor. Tatilin fiziksel ve ruhsal iyileşme açısından önemli olduğunu ancak tedavi planının aksatılmaması gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle doktorlarla iletişimde kalarak tatil planlarının organize edilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekliyor.

Related Posts

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

Hafta sonu kaçamağı demeyin! Sızdıran bağırsak sendromu 2 günde başlayabilir

Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk uyarıyor: “Hafta sonu kaçamağı diye yenen birkaç hamburger, bağırsaklarınızı savunmasız bırakabilir.” Yüksek yağlı besinler, yalnızca günler içinde bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Kısa süreli keyif, vücudun savunma duvarında kalıcı bir gedik açabilir.

Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, KKKA’ya karşı aşı bulunmadığını belirterek kene tutunmalarında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.

“Alsancak Devlet Hastanesi’nde Örgütlenme Özgürlüğü Baskı Altında”

SES İzmir Temsilciliği, Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesinde başarılı bir yetki süreci yürütürken, sendika yetkileri hastanede örgütlenme özgürlüğünün baskı altında olduğunu söyledi.