İş birliğinde yeni düzenleme: Kurum bu durumları ihlal saymayacak

Rekabet Kurumu’ndan Yeni Düzenleme: Uzmanlaşma Anlaşmaları İçin Şartlar Belirlendi

Konuya ilişkin bir tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğle birlikte, teşebbüsler arasında yapılan uzmanlaşma anlaşmalarının Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da yer alan “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşmalar, Uyumlu Eylemler ve Kararlar” hükümlerinden grup muafiyeti kapsamında istisna tutulmasına dair koşullar belirlendi.

Bu yeni düzenleme ile, aynı ürün pazarında faaliyet gösteren taraflar arasında yapılan tek taraflı ve karşılıklı uzmanlaşma anlaşmaları ve ortaklaşa üretim anlaşmaları için muafiyet sağlanacak.

Muafiyetin uygulanabilmesi için tarafların münhasır alım veya satım yükümlülüğünü kabul etmesi ve uzmanlaşma ürünlerini ortak dağıtması gerekecek.

TEBLİĞ HÜKÜMLERİ GEÇERLİ KILINDI

Uzmanlaşma anlaşmalarının esas amacı olmaması kaydıyla, fikri mülkiyet hakları devri ya da lisans verilmesi gibi yan hükümleri kapsaması durumunda, bu tebliğ hükümleri geçerli olacak.

Ancak rekabeti kısıtlamayı amaçlayan düzenlemeler içeren anlaşmalar muafiyet kapsamı dışında tutulabilecek. Örneğin, doğrudan müşterilere yönelik fiyat belirleme, pazar ya da müşteri paylaşımı içeren anlaşmalar muafiyet uygulanmayacak.

PAZAR PAYI %20’Yİ GEÇMEDİĞİ SÜRECE MUAFİYET GEÇERLİ OLACAK

Uzmanlaşma ürünlerinin dahil olduğu ilgili pazarlardan herhangi birinde tarafların toplam pazar payı %20’yi geçmediği sürece muafiyet geçerli olacak.

Geçmişe yönelik olarak, yeni tebliğdeki şartları karşılamayan anlaşmaların 2 yıl içinde uyumlu hale getirilmesi gerekecek, aksi takdirde Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki yaptırımlar uygulanacak.

ÖZETLE:

Rekabet Kurumu’nun yeni düzenlemesi, şirketler arasında işbirliğini teşvik ederken rekabeti korumayı amaçlıyor. Ancak rekabeti bozacak türdeki anlaşmalar muafiyet kapsamı dışında tutulacak.

Related Posts

Talan yasası gün sayıyor

Zeytinlikler, ormanlar, sulak alanlar gibi doğal alanların madencilik faaliyetine açılmasını kolaylaştıracak yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

Kamuda tasarruf yine sözde kaldı

Kamudaki 120 bin araçtan ihtiyaç fazlası olanların satılmasına karar verilmişti. Söz konusu araçların 1079’unun ihtiyaç fazlası olduğu iddia edildi. Satılan araç sayısı ise sadece 135’te kaldı.

Kıdem tazminatından bedelli askerliğe tüm ödemeler değişiyor! 3 Temmuz öncesi zam tablosu ortaya çıktı

Temmuz ayına sayılı gün kala, enflasyon zammı beklentisi maaşlardan sosyal yardımlara kadar tüm ödemeleri şekillendirmeye başladı. Kıdem tazminatı ve bedelli askerlik ücreti en çok dikkat çeken kalemler arasında. İşte 3 temmuz öncesi ortaya çıkan zam tablosu…

ABD’li dev bankalar Fed’in testini geçti

ABD’li büyük bankalar Amerika Merkez Bankası (Fed) tarafından tabi tutulan stres testini geçti. Olası bir resesyona hazır oldukları bildirildi.

Ekonomik güven endeksi, haziranda arttı

Ekonomik güven endeksi, haziranda ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 0,1 artışla 96,71 değerini aldı.