İnatçı kimyasallarla savaşan bağırsak bakterisi

İnsan Bağırsaklarındaki Bakteriler PFAS’ları Emerek Zararlı Etkilerini Azaltabilir

Perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS), su geçirmez giysilerden yapışmaz tavaya, rujdan gıda ambalajına kadar pek çok üründe bulunan insan yapımı kimyasallardır. Bu maddeler, yağ ve su geçirmezlik sağlamak için kullanılsa da doğada kolayca çözünmezler ve bazı sağlık sorunlarıyla, hatta belirli kanser riskleriyle bağlantılı oldukları bilinmektedir.

Cambridge Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, insan bağırsağında bulunan belirli bir mikrop türünün çeşitli PFAS moleküllerini emebildiğini ve bu sayede zararlı etkilerini azaltabileceğini ortaya koymuştur.

Kanserojen olma potansiyeli taşıyan PFAS maddelerinin doğaya karışması binlerce yıl sürebilmektedir ve çevresel sağlık üzerindeki etkileri giderek artmaktadır. Bu maddelere çoğu zaman su ve gıda yoluyla maruz kalırız ve vücuttan atılmaları genellikle zordur.

Dr. Anna Lindell, Cambridge Üniversitesi MRC Toksikoloji Birimi’nde araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı olarak, PFAS’ların yaygın bir şekilde çevremizde bulunduğunu ve artık güvenli kabul edilemeyeceklerini belirtmektedir. Bu maddelerin yavaş yavaş vücuda zarar verdiğini vurgulayan Lindell’e göre, bu durumun farkına varmak uzun zaman alsa da artık göz ardı edilemez bir gerçektir.

Araştırmacı ve ortak yazar Dr. Indra Roux ise, PFAS’ların zaten çevremizde ve vücudumuzda var olduğunu ve bu etkileri azaltmanın önemli olduğunu vurgulamaktadır. Roux’a göre, PFAS’ların vücuttan atılması için henüz etkili bir yöntem bulunamamış olsa da araştırmalar, bu maddelerin en çok zarar verdikleri yerden, yararlı bakteriler aracılığıyla atılabileceği umudunu taşımaktadır.

Araştırmacılar, insan bağırsağındaki belirli bakteri türlerinin PFAS’ları emme ve depolama konusunda yüksek bir kapasiteye sahip olduğunu keşfetmişlerdir. Bu bulgular sayesinde, bağırsak mikrobiyomunun vücudumuzdaki toksik PFAS kimyasallarını atma potansiyelinin olduğu kanıtlanmıştır.

Ancak, bu çalışma henüz insanlar üzerinde denenmemiştir. Araştırmacılar, PFAS’ların toksik etkilerine karşı koruma sağlamak amacıyla, bağırsaklardaki yararlı bakteri seviyelerini artırmak için probiyotik diyet takviyeleri geliştirmeyi planlamaktadır.

Dr. Lindell ve Dr. Patil, girişimci Peter Holme Jensen ile birlikte, yararlı bakterilerin seviyelerini yükselterek PFAS’ların toksik etkilerine karşı koruma sağlamak amacıyla bir probiyotik besin takviyesi geliştirmek üzere Cambiotics adlı bir girişim başlatmışlardır.

Related Posts

Google’dan Türkiye’deki kullanıcılarına yüzde 300 zam!

Teknoloji devi Google, Türkiye’deki kullanıcılarını yakından ilgilendiren önemli bir fiyat değişikliğine gitti. Şirket, popüler bulut depolama servisi Google One için yüzde 300’e varan oranlarda zam yapıldığını duyurdu. Yeni tarifeler, 3 Eylül 2025 …

Stresin şifresi çözülüyor! Giyilebilir teknolojiler

Akıllı giyilebilir teknolojiler, mental sağlık izlemede çığır açıyor. Akıllı saatler, bileklikler ve biyosensörler, stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sağlık sorunlarını erken teşhis ederek kullanıcıların yaşam kalitesini artırdı. Bilimsel …

Yapay zeka sayesinde ölen annesiyle buluştu: İlk sarılma ağlattı

Reddit’in kurucusu Alexis Ohanian, yapay zekâ ile yeniden oluşturulan ve kendisini çocukken ölen annesiyle birlikte gösteren bir videoyu sosyal medyada paylaşarak hem duygusal bir etki yarattı hem de büyük bir etik tartışmanın fitilini ateşledi.

MacBook Pro 2026’da baştan aşağı yenileniyor!

Apple, 2026 yılında MacBook Pro serisinde önemli bir dönüşüm yapmaya hazırlanıyor. Son büyük tasarım değişikliğinin üzerinden beş yıl geçmişken, gelen güçlü sızıntılar bu kez daha çarpıcı bir yeniliğe işaret ediyor.

Yapay zeka aracılığıyla bilgisayarınıza sızıyor: Verilerinizi gözden geçirin!

Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekipleri (GReAT), bilgisayarlar için sahte “DeepSeek R1 Büyük Dil Modeli” (LLM) uygulaması aracılığıyla Truva atı dağıtan yeni bir kötü amaçlı kampanya keşfettiğini duyurdu.

iOS 26’yla hangi yenilikler geliyor?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da Haziran ayında düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC 2025) yeni işletim sistemi sürümlerini tanıttı. Ancak bu sefer gelen yenilikler, klasik güncellemelerin ötesinde.