İmamoğlu faturasını ‘barış’ haberleri bile düzeltemedi

MHP Lideri Bahçeli’nin Çağrısıyla Başlayan Süreç PKK’nın Kendini Feshetmesiyle Son Buldu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Ekim 2024’te yaptığı çağrıyla başlayan süreç, dün PKK’nın kendini feshettiğini duyurmasıyla sonlandı.

Türkiye’nin 47 yıldır mücadele ettiği PKK’nın silah bırakması, ekonomide ufak çaplı hareketlenmelere neden oldu.

Ancak, beklenen büyük etki bir türlü gerçekleşmedi.

Barış haberlerine rağmen, 19 Mart’ta Borsa İstanbul’da ve Türkiye ekonomisinde yaşanan kayıplar hala telafi edilemedi.

Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan süreçte, Borsa bir günde 10 bin 800 puandan 9 bin 800’lere gerileyerek 9 bin puan sınırına kadar indi ve ülke 1,5 trilyon lira değerinde kayıplar yaşadı.

18 Mart’ta 9 trilyon lira olan piyasa değeri, nisan sonunda 1 trilyon liraya düşerek büyük bir darbe aldı.Yabancıların satış baskısıyla 1 milyar 565 milyon dolar net çıkış yaşandı.

Sadece Borsa değil, altın da tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak gram altın 4 bin 2 liraya ulaştı. Dolar ise 30 dakika içinde anlık 43 liraya kadar yükseldi. Merkez Bankası ise kamu bankaları aracılığıyla doları 38 lira seviyesinde tutmaya çalıştı. Euro ise 45 liraya kadar çıkıp 43 lirada dengeledi.

Merkez Bankası, bu dalgalı dönemde 7 haftada tarihin en yoğun döviz satışını gerçekleştirerek 57 milyar dolarlık bir hamle yaptı.

Barış haberlerinin borsaya kısmi pozitif etkisi oldu, ancak 57 milyar dolarlık bir yatırım yapılmadı. Merkez Bankası’nın verilerine göre, cari işlemler beklentilerin üzerinde gerçekleşerek Mart ayında 4 milyar 87 milyon ABD dolar açık verdi.

İmamoğlu’nun tutuklanması, barış haberleri kadar yatırımcılar üzerinde etkili olmadı.

Related Posts

Bakan Şimşek’ten cari açık değerlendirmesi!

Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan mart ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi. Martta yıllık 12,6 milyar dolar olarak gerçekleşen cari açığın yılın ilk çeyreğinde …

Yatırımcı arıyor: Şimşek İngiltere yolcusu

Türkiye ekonomisindeki krizi yönetebilmesi için 2023’te ekonominin başına getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir süredir yatırımcı arayışında. Özellikle 19 Mart İBB operasyonu ile yabancıların güvensiz bularak Türkiye’den çekilmesi ve …

Düğünlerinizi çalgısız yapmak zorunda kalabilirsiniz: Hapis cezası var

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) yetkilileri, düğün salonlarında çalınan müziklerin telif haklarıyla ilgili düzenleme kapsamında salon işletmecileriyle sözleşme imzalamaya başladı. MESAM Başkanı Recep Ergül ile beraberindekiler …

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.