Halsizlik, unutkanlık, yorgunluk… Sebebi sandığınızdan farklı olabilir!

Demir Eksikliği ve Anemi Arasındaki Farklar

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, demir eksikliğinin vücut için önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurguluyor. Demir eksikliği, vücudun yeterli demir alamaması veya kullanamaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumun halsizlik, yorgunluk ve unutkanlık gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtiyor.

Demir eksikliği ve aneminin farklı kavramlar olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Demir, demir eksikliğinin kanda demir seviyelerinin normalin altında olması durumu olduğunu söylüyor. Aneminin ise demir eksikliğine bağlı olarak kan değerlerinde düşüş yaşanması olduğunu açıklıyor.

Özellikle kadınlar, vejetaryen bireyler ve sindirim sistemi problemleri olan hastaların demir eksikliği riski altında olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Demir, doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasının önemine değiniyor.

Yeşil yapraklı sebzeler ve et ürünlerinin demir için en iyi kaynaklar olduğunu belirten uzmanlar, vejetaryenlerin beslenme düzenlerinden dolayı demir eksikliği riski taşıdığını ifade ediyorlar. Aynı zamanda mide ya da barsak problemleri olan hastaların da demir eksikliği gelişebileceği bilgisini veriyorlar.

Demir eksikliğinde tedavi yöntemleri kişiye özel olmalıdır. Doç. Dr. Demir, hem ağızdan alınan ilaçların hem de damar yoluyla verilen demir tedavilerinin uygulanabileceğini belirtiyor. Demir takviyesinin dozunun yaş ve cinsiyete göre değişkenlik gösterdiğine işaret ediyor.

Fazla demir almanın vücutta birikmelere neden olabileceğini belirten uzmanlar, gereğinden fazla demir alımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine değiniyorlar. Bu nedenle demir takviyesi almadan önce mutlaka doktora danışılması gerektiği vurgulanıyor.

Özellikle menopoz öncesi kadınların düzenli olarak kan değerlerini kontrol ettirmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, demir eksikliği tedavisinde sabırlı olunması gerektiğini de belirtiyorlar. Aksi takdirde demir eksikliğinin tekrarlayabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Menopoz sonrası ve erkek hastalarda demir eksikliğinin altında farklı sağlık sorunları yatabileceğini ifade eden uzmanlar, gerekli tetkiklerin yapılması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Damar yoluyla verilen demir takviyelerinin dikkatle uygulanması gerektiğini belirtiyorlar.

Related Posts

Kola veya enerji içeceği değil: Bu içecek kansere neden oluyor

Ne kola ne enerji içeceği… Asıl tehlike aslında bu içecekteymiş. Uzmanlar, bu içeceklerin kanser riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Havalar ısındı, kene korkusu başladı: Erken belirti hayat kurtarıyor

Uzmanlar, yaz aylarında artan kene vakalarına karşı uyarıyor: Ateş, morluk ve diş eti kanaması gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan duyurdu: Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bir SMA ilacını daha geri ödeme listesine eklediklerini bildirdi.

Ses Teli Ameliyatı

Ses teli ameliyatı ve ses telleri sağlığı hakkında bilgi veren Prof.Dr. Bülent Evren Erkul, önemli bilgiler verdi. 

Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir