“Gök Sarayı” için yeni görev: Çinli taykonotlar çölden fırlatıldı

Çin’in Uzay İstasyonu Tiengong için sekizinci taykonot ekibi görev için yola çıktı.

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, taykonotlar Çın Dong, Çın Congrui ve Vang Cie’yi taşıyan Şıncou-20 uzay mekiği, Long March 2F roketiyle Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatıldı.

Şıncou-19 mekiğiyle 30 Ekim 2024’te istasyona gönderilen ve 6 aydır görev yapan taykonot ekibi tarafından görev devralacaklar.

Seferin komutanı olan 46 yaşındaki Çın Dong, daha önce Tiengong-2 uzay laboratuvarında 33 gün ve Tiengong uzay istasyonunda 6 ay görev yapmıştı.

Çın Congrui ve Vang Cie ise ilk kez insanlı uzay görevine katılıyorlar.

Çın’ın pilotluk deneyimi, Vang’ın ise mühendislik geçmişi bulunmaktadır.

Related Posts

MacBook Pro 2026’da baştan aşağı yenileniyor!

Apple, 2026 yılında MacBook Pro serisinde önemli bir dönüşüm yapmaya hazırlanıyor. Son büyük tasarım değişikliğinin üzerinden beş yıl geçmişken, gelen güçlü sızıntılar bu kez daha çarpıcı bir yeniliğe işaret ediyor.

Yapay zeka aracılığıyla bilgisayarınıza sızıyor: Verilerinizi gözden geçirin!

Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekipleri (GReAT), bilgisayarlar için sahte “DeepSeek R1 Büyük Dil Modeli” (LLM) uygulaması aracılığıyla Truva atı dağıtan yeni bir kötü amaçlı kampanya keşfettiğini duyurdu.

iOS 26’yla hangi yenilikler geliyor?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da Haziran ayında düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC 2025) yeni işletim sistemi sürümlerini tanıttı. Ancak bu sefer gelen yenilikler, klasik güncellemelerin ötesinde.

Hobi olarak yapsanız bile yeterli! Bunama riskini yüzde 40 azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, orta yaşlarda düzenli olarak bisiklet süren kişilerin, özellikle genç yaşta ortaya çıkan bunama riskini önemli ölçüde azalttığı belirlendi.

ChatGPT için gelişmiş ses modu artık daha doğal

ChatGPT, özellikle doğal konuşma tarafında gelişme kaydetmeye devam ediyor.

Türkiye Avrupa’da en fazla bilişim mezunu veren 3.ülke oldu

Stanford Üniversitesi’nin “2024 Yapay Zeka İndeksi Raporu”nda Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında bilişim, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip 3’üncü ülke oldu.Lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip ülkeler sıralamasında Türkiye, Birleşik Krallık ve Almanya’yı takip ediyor.