Emtia piyasasında yükseliş rallisi

Emtia Piyasalarında Pozitif Hava Devam Ediyor

Emtia piyasaları, geçen ay genel olarak olumlu bir seyir izledi. Bu olumlu seyrin arkasında ticaret savaşlarındaki belirsizliklerin azalması, jeopolitik risklerin gerilemesi ve Çin’in talebinin devam etmesi gibi faktörler etkili oldu.

Bu olumlu gelişmeler, piyasalardaki risk iştahını artırırken aynı zamanda emtia piyasalarını da olumlu yönde etkiledi.

ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlıklarına ilişkin belirsizliklerin azaltılması için tarafların Cenevre’de bir araya gelmesi ve bazı konularda anlaşmaya varması, emtia piyasasında toparlanma sağladı.

Fed’in faiz indirimi beklentilerinin devam etmesi, emtia piyasasını olumlu etkilerken, doların zayıflaması da yatırımcı iştahını destekledi.

Platinde Dikkat Çeken Artış

Jeopolitik gerilimlerin azalması ve ticaret savaşı risklerinin düşmesi altının yükselmesini durdurdu. Gümüşün değer kazanmasında da ticaret savaşlarındaki belirsizliklerin azalması etkili oldu. Platinde yaşanan arz sıkıntısı ve talepteki artış ise fiyatlarda büyük bir yükselişe neden oldu.

Geçen ay altının fiyatları yatay seyrederken, gümüş yüzde 1,1, paladyum yüzde 3,1 ve platin yüzde 9,4 oranında artış gösterdi.

Baz Metallerde De Yükseliş Hız Kesmedi

Çin’in ekonomisini desteklemek için attığı adımlar ve ticaret gerginliklerinde azalma, baz metalleri olumlu yönde etkiledi. Bakır fiyatlarında yaşanacak açığa dair beklentiler, fiyatların yükselmesine yol açarken Çin’in talebindeki güçlü seyir de bakırı olumlu etkiledi.

Mayıs ayında bakır yüzde 2,4, alüminyum yüzde 2, kurşun yüzde 0,5, çinko yüzde 2 artarken, nikelde yüzde 0,3 değer kaybı yaşandı.

Enerji grubunda ise Brent petrolün varil fiyatları yüzde 2,6, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın fiyatı ise yüzde 10,6 artış gösterdi.

Kakao Fiyatlarında Büyük Artış

Buğday fiyatlarındaki yükselişte, küresel buğday üretim tahminlerini etkileyen olumsuz hava koşullarının etkisi büyük oldu. ABD’deki düzensiz hava koşulları da buğday fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

ABD ve Çin arasında tarifelerin indirilmesine ilişkin beklentiler pirinç fiyatlarını artırırken, mısır fiyatlarındaki gerilemeye ise küresel olarak mısır üretimindeki artış etkili oldu.

Kolombiya’da kahve üretiminin rekor seviyelere çıkması, kahve fiyatlarında düşüşe neden olurken, pamuk fiyatlarındaki değer kaybında küresel büyümeye dair endişeler etkili oldu.

Chicago Ticaret Borsası’nda buğdayda yüzde 0,6, pirinçte yüzde 2,1 artış yaşanırken, mısır yüzde 6,6, soya fasulyesi yüzde 0,3 azaldı.

ABD merkezli emtia borsası Intercontinental Exchange’de kahve yüzde 14,6, pamuk yüzde 1,5 ve şeker yüzde 1,2 oranında değer kaybederken, kakaonun ton başına fiyatı yüzde 10,2 artış gösterdi.

Related Posts

Portekiz’de yeni işsizlik oranları açıklandı

Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INE) açıkladığı verilere göre, Mayıs 2025’te Portekiz’deki işsizlik oranı %6,3 seviyesinde değişmeyerek son on iki ayın en düşük değerinde kalmayı sürdürdü. İşsiz sayısı 900 kişi azalarak 348.900’e gerilerken …

Talan yasası gün sayıyor

Zeytinlikler, ormanlar, sulak alanlar gibi doğal alanların madencilik faaliyetine açılmasını kolaylaştıracak yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

Kamuda tasarruf yine sözde kaldı

Kamudaki 120 bin araçtan ihtiyaç fazlası olanların satılmasına karar verilmişti. Söz konusu araçların 1079’unun ihtiyaç fazlası olduğu iddia edildi. Satılan araç sayısı ise sadece 135’te kaldı.

Kıdem tazminatından bedelli askerliğe tüm ödemeler değişiyor! 3 Temmuz öncesi zam tablosu ortaya çıktı

Temmuz ayına sayılı gün kala, enflasyon zammı beklentisi maaşlardan sosyal yardımlara kadar tüm ödemeleri şekillendirmeye başladı. Kıdem tazminatı ve bedelli askerlik ücreti en çok dikkat çeken kalemler arasında. İşte 3 temmuz öncesi ortaya çıkan zam tablosu…

ABD’li dev bankalar Fed’in testini geçti

ABD’li büyük bankalar Amerika Merkez Bankası (Fed) tarafından tabi tutulan stres testini geçti. Olası bir resesyona hazır oldukları bildirildi.