Elon Musk OpenAI davasından vazgeçmiyor

Elon Musk, OpenAI Davasını Kararlılıkla Sürdürüyor

Musk’ın avukatı Marc Toberoff, yaptığı açıklamada, “Bugünkü duyuru hiçbir şeyi değiştirmiyor. OpenAI hâlâ kapalı kaynak yapay zekâ geliştiriyor ve bu, Altman, yatırımcıları ve Microsoft’un çıkarları doğrultusunda ilerliyor” ifadelerini kullandı. Toberoff, OpenAI’nın yeni yapıdaki ‘kâr amacı gütmeyen kontrol’ söyleminin gerçeği gizlediğini savunuyor. Toberoff bununla birlikte vakıf statüsündeki OpenAI’ın, Altman liderliğindeki kâr amaçlı şirkette yalnızca “önemsiz bir pay” sahibi olacağını iddia etti. 

DAVA NEDEN AÇILDI?

Musk, OpenAI’nın ilk yatırımcılarından biri olarak, şirketin yalnızca insanlık yararına çalışan açık kaynaklı bir organizasyon olacağı sözünü verdiğini söylüyor. Ancak şirketin geçen yıl dev teknoloji firmalarıyla (özellikle Microsoft’la) yakın ilişkiler kurarak ve ticari ürünler geliştirerek bu ilkeye sırt çevirdiğini iddia ediyor. OpenAI, günümüzde ChatGPT ve GPT modelleriyle yapay zekâ alanında lider konumda.

Musk, geçtiğimiz aylarda OpenAI’ı 97,4 milyar dolara satın almayı teklif etmiş, ancak bu teklif şirket tarafından “ciddiyetsiz” bulunarak reddedilmişti. OpenAI, Musk’ın bu hamlesinin rakip firması xAI’ın önünü açmak için olduğunu savunmuştu. xAI, Elon Musk’ın sahibi olduğu Grok adlı yapay zekâ sohbet robotunun geliştiricisi. 

OPENAI CEPHESİNDE NELER OLUYOR?

OpenAI, kamuoyu baskısı ve artan siyasi denetim çağrılarının ardından yapısal değişikliğe gitme kararı aldı. Şirket, kâr amacı güden OpenAI LLC’nin, kamu yararı doğrultusunda çalışan bir şirkete dönüştürüleceğini ve bu yapının hâlâ kâr amacı gütmeyen OpenAI Vakfı tarafından yönetileceğini duyurdu. Şirketin yönetim kurulu başkanı Bret Taylor, bu kararın “toplum liderleriyle yapılan görüşmeler ve Kaliforniya ile Delaware başsavcılıklarıyla yürütülen yapıcı diyalogların” sonucunda alındığını ifade etti.

Geçtiğimiz ay, aralarında eski OpenAI çalışanlarının da bulunduğu yapay zekâ topluluğundan çok sayıda kişi, şirketin mevcut dönüşüm sürecinin durdurulması için ABD’li yetkililere açık mektup göndermişti. Bu kişiler, özellikle yapay zekâ sistemlerinin güvenliği ve toplumsal etkileri konusunda ciddi endişeler taşıdıklarını belirtmişti.

Ancak tüm bu geri adımlara rağmen Elon Musk, OpenAI’yı affetmiş değil. Bloomberg’e konuşan avukat Toberoff, “Şirketin misyonuna ihanet edildi” diyerek, davanın süreceğinin sinyalini verdi.

Kaynak: Mashable

Related Posts

MacBook Pro 2026’da baştan aşağı yenileniyor!

Apple, 2026 yılında MacBook Pro serisinde önemli bir dönüşüm yapmaya hazırlanıyor. Son büyük tasarım değişikliğinin üzerinden beş yıl geçmişken, gelen güçlü sızıntılar bu kez daha çarpıcı bir yeniliğe işaret ediyor.

Yapay zeka aracılığıyla bilgisayarınıza sızıyor: Verilerinizi gözden geçirin!

Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekipleri (GReAT), bilgisayarlar için sahte “DeepSeek R1 Büyük Dil Modeli” (LLM) uygulaması aracılığıyla Truva atı dağıtan yeni bir kötü amaçlı kampanya keşfettiğini duyurdu.

iOS 26’yla hangi yenilikler geliyor?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da Haziran ayında düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC 2025) yeni işletim sistemi sürümlerini tanıttı. Ancak bu sefer gelen yenilikler, klasik güncellemelerin ötesinde.

Hobi olarak yapsanız bile yeterli! Bunama riskini yüzde 40 azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, orta yaşlarda düzenli olarak bisiklet süren kişilerin, özellikle genç yaşta ortaya çıkan bunama riskini önemli ölçüde azalttığı belirlendi.

ChatGPT için gelişmiş ses modu artık daha doğal

ChatGPT, özellikle doğal konuşma tarafında gelişme kaydetmeye devam ediyor.

Türkiye Avrupa’da en fazla bilişim mezunu veren 3.ülke oldu

Stanford Üniversitesi’nin “2024 Yapay Zeka İndeksi Raporu”nda Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında bilişim, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip 3’üncü ülke oldu.Lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip ülkeler sıralamasında Türkiye, Birleşik Krallık ve Almanya’yı takip ediyor.