Diplomatlara saldırı son damla oldu: AB/Batı İsrail’e karşı sertleşiyor

AB, İsrail’e Yaptırımlar Konusunda Kararlı

Avrupa Birliği (AB), İsrail’in Gazze’deki soykırımına karşı artık sabrın taştığına karar verdi. İspanya, Fransa, Belçika gibi önemli üye ülkeler, AB’nin İsrail’le ticari ilişkileri gözden geçirme konusunda adım attı. AB, İsrail’in insan hakları standartlarını karşılayıp karşılamadığını değerlendirecek ve gerektiğinde yaptırımlar uygulanabilecek.

İngiltere de aynı şekilde, İsrail’le serbest ticaret anlaşmasını askıya alarak yaptırımlar açıkladı. Bu adımların ardında yatan sebepler oldukça açık. Batı Şeria’da bir Türk diplomat dahil olmak üzere batılı diplomatlara ateş açılmasının ardından AB’nin sert tavır alması kaçınılmaz hale geldi. Avrupa Parlamentosu üyesi Barry Andrews, “Diplomatlarımıza böyle davranıyorlarsa, Filistinlilere nasıl davrandıklarını siz düşünün” dedi.

AB içinde farklı görüşler olsa da, Almanya İsrail ile ortaklık anlaşmasının sürmesinden yana olan ülkelerden biri. Bu nedenle, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Kanada Başbakanı Mark Carney’in İsrail’e yaptırım uygulanması çağrısına Almanya Başbakanı Friedrich Merz katılmadı.

AB’nin İsrail’e yaptırım uygulaması gerçekten baskı yaratabilir mi? İsrail’in toplam mal alımının yüzde 32’sini AB’den yapması, AB’nin en büyük ticaret ortağı durumunda olmasından kaynaklanıyor. Bu durum, yaptırımların etkili olabileceğini gösteriyor.

AB’nin İsrail’e yönelik aldığı kararın ne zaman netleşeceği belirsiz olsa da, AB’nin harekete geçtiği kesin. Geçen yıl meydana gelen olaylardan sonra İspanya ve İrlanda’nın Ortaklık Anlaşması’nı gözden geçirme talepleri, Gazze’deki ölü sayısının artmasıyla daha da önem kazandı.

AB içindeki farklı görüşlere rağmen, İsrail’e yönelik tepkiler artmaya devam ediyor. Avusturya Başbakanı Christian Stocker, “Filistin halkı Hamas’ın terörünün bedelini ödemek zorunda değildir, uluslararası hukuka her zaman saygı gösterilmelidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İsrail’e yönelik alınacak kararlar AB Komisyonu kararına bağlı olacak ve üye devletlerin de onayını gerektirecek. Bu durum, yaptırımların uygulanmasını zorlaştırabilir. Ancak AB içindeki öfke artarak devam ediyor ve sosyalist temsilciler İsrail’e karşı sert önlemler alınmasını talep ediyor.

Related Posts

Alkollü araç kullanan 102 bin sürücünün ehliyetine el kondu

1 Ocak-12 Haziran 2025 tarihleri arasında alkollüyken araç kullanan 102 bin 725 sürücüye işlem yapıldı ve sürücü belgeleri geçici olarak alındı.

ABD savaşa katılacak mı? Trump net konuştu

Kanada’daki G7 zirvesi için yola çıkmadan önce gazetecilere konuşan Trump, ABD’nin İsrail’i desteklemeye devam edeceğini söyledi ancak İran’a yönelik saldırılara katılmayı planlayıp planlamadıklarına dair soruya cevap vermeyi reddetti. Trump, İsrail …

Sarkozy’nin onur nişanı geri alındı

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, kesinleşen hapis cezası nedeniyle ülkeye hizmetlerinden dolayı verilen onur nişanını (Legion d’honneur) kaybetti.

Hindistan’da İngiliz F-35 savaş uçağı yakıt sıkıntısı nedeniyle acil iniş yaptı

Hindistan’da İngiliz F-35 savaş uçağı yakıt sıkıntısı nedeniyle acil iniş yaptı

Ürdün, hava sahasını sivil uçuşlara yeniden açtı

Ürdün, geçici olarak kapattığı hava sahasını yeniden sivil uçuşlara açtı.

İsrail bomba İran füze yağdırdı

İsrail dün de saldırılarına devam etti. Tahran’da bir siteyi hedef alarak 20’si çocuk 60 sivili katleden İsrail, İsfahan, Natanz ve Tebriz’de nükleer tesisleri vurdu. Basra Körfezi’ndeki en büyük doğalgaz sahası Güney Pars’ı da hedef alan İsrail, Hürmüzgan, Kirmanşah, Batı Azerbaycan, Loristan ve Huzistan’a bomba yağdırdı. İşgal ordusu, Hürremabad’da ise yeraltı füze deposunu vurduğunu ileri sürdü.