Diplomatlara saldırı son damla oldu: AB/Batı İsrail’e karşı sertleşiyor

AB, İsrail’e Yaptırımlar Konusunda Kararlı

Avrupa Birliği (AB), İsrail’in Gazze’deki soykırımına karşı artık sabrın taştığına karar verdi. İspanya, Fransa, Belçika gibi önemli üye ülkeler, AB’nin İsrail’le ticari ilişkileri gözden geçirme konusunda adım attı. AB, İsrail’in insan hakları standartlarını karşılayıp karşılamadığını değerlendirecek ve gerektiğinde yaptırımlar uygulanabilecek.

İngiltere de aynı şekilde, İsrail’le serbest ticaret anlaşmasını askıya alarak yaptırımlar açıkladı. Bu adımların ardında yatan sebepler oldukça açık. Batı Şeria’da bir Türk diplomat dahil olmak üzere batılı diplomatlara ateş açılmasının ardından AB’nin sert tavır alması kaçınılmaz hale geldi. Avrupa Parlamentosu üyesi Barry Andrews, “Diplomatlarımıza böyle davranıyorlarsa, Filistinlilere nasıl davrandıklarını siz düşünün” dedi.

AB içinde farklı görüşler olsa da, Almanya İsrail ile ortaklık anlaşmasının sürmesinden yana olan ülkelerden biri. Bu nedenle, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Kanada Başbakanı Mark Carney’in İsrail’e yaptırım uygulanması çağrısına Almanya Başbakanı Friedrich Merz katılmadı.

AB’nin İsrail’e yaptırım uygulaması gerçekten baskı yaratabilir mi? İsrail’in toplam mal alımının yüzde 32’sini AB’den yapması, AB’nin en büyük ticaret ortağı durumunda olmasından kaynaklanıyor. Bu durum, yaptırımların etkili olabileceğini gösteriyor.

AB’nin İsrail’e yönelik aldığı kararın ne zaman netleşeceği belirsiz olsa da, AB’nin harekete geçtiği kesin. Geçen yıl meydana gelen olaylardan sonra İspanya ve İrlanda’nın Ortaklık Anlaşması’nı gözden geçirme talepleri, Gazze’deki ölü sayısının artmasıyla daha da önem kazandı.

AB içindeki farklı görüşlere rağmen, İsrail’e yönelik tepkiler artmaya devam ediyor. Avusturya Başbakanı Christian Stocker, “Filistin halkı Hamas’ın terörünün bedelini ödemek zorunda değildir, uluslararası hukuka her zaman saygı gösterilmelidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İsrail’e yönelik alınacak kararlar AB Komisyonu kararına bağlı olacak ve üye devletlerin de onayını gerektirecek. Bu durum, yaptırımların uygulanmasını zorlaştırabilir. Ancak AB içindeki öfke artarak devam ediyor ve sosyalist temsilciler İsrail’e karşı sert önlemler alınmasını talep ediyor.

Related Posts

Deprem sadece 4.2 büyüklüğündeydi 5 gibi hissedildi… Deprem uzmanı sebebini açıkladı

Uzmanlar, bugün Gemlik’te meydana gelen 3.9 ve 4.2 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi.

Sinan Ateş davasında yeni gelişme

Ankara’da, eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022’de Çankaya’da silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin yargı sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. Ateş’in öldürülmesiyle ilgili 8 sanığın yargılandığı dava, ana davada dosyası ayrılan 2 sanığın dosyasıyla birleştirildi.

Elon Musk’tan Trump’a karşı siyasi parti kurma sinyali

Elon Musk’tan Trump’a karşı siyasi parti kurma sinyali

Tek bir sözüyle uçuşlar yüzde 83 azaldı

Dünyanın dört bir yanından turistler, Japon bir manga sanatçısının gelecek öngörüleri nedeniyle yaz tatillerini iptal ediyor.

Kum fırtınası nedeniyle 8 araç birbirine girdi: Çok sayıda yaralı var

Aksaray’da kum fırtınası nedeniyle 8 aracın karıştığı zincirleme kazada, 11 kişi yaralandı. Yaralılardan 4’ü ambulanslarla Sultanhanı Devlet Hastanesi’ne, 7’si de Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Dışişleri Bakanlığı: Pakistan’la dayanışmamızı sürdüreceğiz

Dışişleri Bakanlığı tarafından Pakistan’da meydana gelen terör saldırısına ilişkin,”Meydana gelen terör saldırısında yaşanan can kayıplarından ve çok sayıda kişinin yaralanmasından derin üzüntü duyuyoruz. Pakistan’la terörle mücadelesinde dayanışmamızı sürdüreceğiz” denildi.