Birçok ekonomik sorunun sebebi rant

Mahfi Eğilmez: Türkiye’de Rantın Yaygınlaşması ve Ekonomik Etkileri

Ekonomi uzmanı Dr. Mahfi Eğilmez, son yazısında “Rant Çeşitleri ve Türkiye” konusuna değindi. Eğilmez, rant kavramını açıklarken, “Türkiye’de Kentleşme ve dolayısıyla konut talebi arttıkça kentsel rant ve buna dayalı rant yaratma, rant dağıtımı, rant arayışı hızla artış gösteriyor” şeklinde yazdı. Kamu kuruluşlarının bazılarının kararları ve uygulamalarıyla rant oluşumuna zemin hazırladığını belirten Eğilmez, artan rant arayışının siyasetçilere ve kamu görevlilerine çeşitli kazançlar sağladığını vurguladı.

Eğilmez, ekonomideki bozulmanın altında yatan nedenleri ele aldığı yazısında, “Türkiye’de rant çeşitlerinin tümü görülmektedir. Özellikle kentsel rant ve rant arayışı hızla artmakta, ekonomik ve sosyal sorunların temelinde yer almaktadır. Enflasyon, yolsuzluk gibi meselelerin temelinde rant sorunları yatar. Bu sorunlar çözülmeden kentlerin bozulmasının, haksız kazançların önlenmesinin, ahlak erozyonunun giderilmesinin ve enflasyonun kalıcı olarak kontrol altına alınmasının mümkün olmadığı açıktır” ifadelerini kullandı.

Rantın kökeni hakkında bilgi veren Eğilmez, “Rantın Fransızca, kira, faiz getirisi anlamına gelen rente sözcüğünden türediğini” belirtirken, kentsel rantın tanımını da şöyle açıkladı: “Kentleşmenin, kentlere nüfus göçünün yarattığı bir rant çeşididir. Konut talebinin artması ve buna bağlı olarak fiyatların yükselmesi sonucunda iki katlı bir evi yıkarak on katlı yirmi daireli bir bina yapmayı hedefleyen müteahhidin, burada oturan ev sahibine beş daire vermesi buna örnek olarak gösterilebilir.”

Eğilmez, ekonomik rant kavramını ilk gündeme getiren kişinin David Ricardo olduğunu vurgulayarak, Ricardo’nun rantı toprak sahibine ödenen bedel olarak tanımladığını belirtti. Ayrıca, Korkut Boratav’ın da rant tanımıyla ilgili görüşlerine yer veren Eğilmez, Boratav’ın rantı “devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine herhangi bir çıkar avantajı yaratması ve bu avantajın paylaşımı” olarak tanımladığını aktardı.

Related Posts

İsveç’te enflasyon sürprizi

İsveç’te haziran ayı enflasyon oranı, revize edilen verilere göre yüzde 0,7 olarak açıklandı. Mayısta yüzde 0,2 olan oran ilk tahminde yüzde 0,8 olarak duyurulmuştu. Bu artış, şubat ayından bu yana en yüksek oran olarak kayda geçti. Ancak İsveç …

İşsizlik Fonu’na düzenleme: Yüzde 50’ye çıkarıldı

İşsizlik Sigortası Fonu’nun kullanımıyla ilgili değişiklik kararı Resmi Gazete’nin 14 Temmuz tarihli sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararıyla fondan elde edilecek primlerdeki kullanım oranı değişti. FONUN KULLANIM ORANI ARTTI Kurulan İşsizlik …

BYD’nin ‘Türkiye yatırımındaki gecikme’ iddialarına yanıt: Süreç planlandığını gibi sürüyor

BYD’nin ‘Türkiye yatırımındaki gecikme’ iddialarına yanıt: Süreç planlandığını gibi sürüyor

Bakan Kurum, asrın inşa seferberliğini dünyaya anlattı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Roma’da hem ikili ve heyetler arası görüşmelerinde hem de farklı ülkelerden temsilcilerin katıldığı panelde Türkiye’nin deprem bölgesinde yürüttüğü asrın inşa seferberliğini dünyaya anlattı.

Türkiye’de üretilecek, 54 ülkeye ihraç edilecek!

Renault Duster’ın ardından, markanın yeni SUV modeli Renault Boreal de Bursa’daki Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda banttan inecek. 2026 yılı itibarıyla üretime başlayacak olan Boreal, Türkiye’den 50’den fazla ülkeye ihraç edilerek ülke …

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta düştü

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 4 Temmuz ile biten haftada önceki haftaya göre 522 milyar 252 milyon 10 bin lira azalarak 23 trilyon 745 milyar 37 milyon 577 bin liraya indi.