Artış kontrolden çıktı: Yüzde 700’ü aştı

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç: Çiğ Süt Üreticisi Zarar Ediyor

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, yaklaşan Ulusal Süt Konseyi toplantısı öncesi, “Çiğ süt için açıklanan fiyat üretim maliyetinin gerisinde. Üretici litre başına zarar ediyor, bu düzen çiftçiyi değil borcu yaşatıyor” diye konuştu.

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, çiğ süt üreticisinin artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlandığını belirterek, Ulusal Süt Konseyi’nin haziran ayında yapacağı yeni fiyat değerlendirmesi öncesi açıklamalarda bulundu.

“ÜRETİCİ HER LİTRE SÜTTE 3 İLA 4 LİRA ZARAR EDİYOR

Ulusal Süt Konseyi’nin, 19 Mart’taki toplantısında, 17,15 TL olan çiğ süt tavsiye fiyatının sabit tutulmasının, üretim maliyetlerinin gerisinde kaldığını belirten Aşkın Genç,

“Bugün üretici her litre sütte 3 ila 4 lira zarar ediyor. Süt satmak kazanç değil, zararın adı haline geldi. Artan hayat pahalılığı ve ağır girdi maliyetleri karşısında üretici artık krediyle ayakta duruyor. Bu tablo sadece kırsaldaki üretimi değil, gıda güvenliğini de tehdit ediyor.”

“ÜRETİM MALİYETİ YÜZDE 720 ARTTI”

Genç’in hazırladığı, 2020–2025 yılları arasındaki çiğ süt fiyatı ile üretim maliyeti verilerini içeren tabloda yer alan karşılaştırmaya göre, tavsiye edilen fiyat ile maliyet arasında yıllardır süren bir makas dikkat çekiyor.

Aşkın Genç, tabloya ilişkin,

“Tavsiye edilen fiyat son beş yılda yüzde 645 oranında artış gösterdi. Ama aynı dönemde üretim maliyeti yüzde 720 arttı. Üretici sadece girdi enflasyonuna çalışıyor. Artan fiyatlar üreticiye değil, aracıya kazandırıyor. Kağıt üzerinde fiyatlar artıyor gibi görünüyor ama gerçekte üreticinin kazancı her yıl daha da azalıyor. Aradaki bu makas çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor.”

“SADECE SÜT ÜRETİCİSİ DEĞİL, ET VE YEM PİYASASI DA ÇÖKER”

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye fiyatını üçer aylık dönemlerde değerlendirdiğini hatırlatan Genç, haziran ayındaki toplantının kritik olduğunu vurgulayarak,

“Haziran ayı sadece fiyat belirleme değil, üreticinin kaderinin çizileceği bir tarihtir. Fiyatlar maliyetin altında kalırsa sadece süt üreticisi değil, et ve yem piyasası da çöker. Zincirleme bir çöküşün önüne geçmek için fiyatlar gerçek maliyet üzerinden belirlenmelidir.”

“YEM DESTEĞİ YOKSA ÜRETİCİ YOK”

Süt üretiminde en büyük payı oluşturan yem maliyetinin son bir yılda yüzde 50’den fazla arttığını ifade eden Genç, mazot, gübre, enerji ve işçilikteki artışlarla birlikte üreticinin nefes alamaz hale geldiğini belirterek,

“Yem desteği yoksa üretici yok. Mazotu vergiyle, gübreyi dövizle satarsan çiftçinin rekabet şansı kalmaz. Bugün süt tedarik zinciri değil, borç zinciriyle yürüyor.”

Related Posts

Talan yasası gün sayıyor

Zeytinlikler, ormanlar, sulak alanlar gibi doğal alanların madencilik faaliyetine açılmasını kolaylaştıracak yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

Kamuda tasarruf yine sözde kaldı

Kamudaki 120 bin araçtan ihtiyaç fazlası olanların satılmasına karar verilmişti. Söz konusu araçların 1079’unun ihtiyaç fazlası olduğu iddia edildi. Satılan araç sayısı ise sadece 135’te kaldı.

Kıdem tazminatından bedelli askerliğe tüm ödemeler değişiyor! 3 Temmuz öncesi zam tablosu ortaya çıktı

Temmuz ayına sayılı gün kala, enflasyon zammı beklentisi maaşlardan sosyal yardımlara kadar tüm ödemeleri şekillendirmeye başladı. Kıdem tazminatı ve bedelli askerlik ücreti en çok dikkat çeken kalemler arasında. İşte 3 temmuz öncesi ortaya çıkan zam tablosu…

ABD’li dev bankalar Fed’in testini geçti

ABD’li büyük bankalar Amerika Merkez Bankası (Fed) tarafından tabi tutulan stres testini geçti. Olası bir resesyona hazır oldukları bildirildi.

Ekonomik güven endeksi, haziranda arttı

Ekonomik güven endeksi, haziranda ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 0,1 artışla 96,71 değerini aldı.