Halsizlik, unutkanlık, yorgunluk… Sebebi sandığınızdan farklı olabilir!

Demir Eksikliği ve Anemi Arasındaki Farklar

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, demir eksikliğinin vücut için önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurguluyor. Demir eksikliği, vücudun yeterli demir alamaması veya kullanamaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumun halsizlik, yorgunluk ve unutkanlık gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtiyor.

Demir eksikliği ve aneminin farklı kavramlar olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Demir, demir eksikliğinin kanda demir seviyelerinin normalin altında olması durumu olduğunu söylüyor. Aneminin ise demir eksikliğine bağlı olarak kan değerlerinde düşüş yaşanması olduğunu açıklıyor.

Özellikle kadınlar, vejetaryen bireyler ve sindirim sistemi problemleri olan hastaların demir eksikliği riski altında olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Demir, doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasının önemine değiniyor.

Yeşil yapraklı sebzeler ve et ürünlerinin demir için en iyi kaynaklar olduğunu belirten uzmanlar, vejetaryenlerin beslenme düzenlerinden dolayı demir eksikliği riski taşıdığını ifade ediyorlar. Aynı zamanda mide ya da barsak problemleri olan hastaların da demir eksikliği gelişebileceği bilgisini veriyorlar.

Demir eksikliğinde tedavi yöntemleri kişiye özel olmalıdır. Doç. Dr. Demir, hem ağızdan alınan ilaçların hem de damar yoluyla verilen demir tedavilerinin uygulanabileceğini belirtiyor. Demir takviyesinin dozunun yaş ve cinsiyete göre değişkenlik gösterdiğine işaret ediyor.

Fazla demir almanın vücutta birikmelere neden olabileceğini belirten uzmanlar, gereğinden fazla demir alımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine değiniyorlar. Bu nedenle demir takviyesi almadan önce mutlaka doktora danışılması gerektiği vurgulanıyor.

Özellikle menopoz öncesi kadınların düzenli olarak kan değerlerini kontrol ettirmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, demir eksikliği tedavisinde sabırlı olunması gerektiğini de belirtiyorlar. Aksi takdirde demir eksikliğinin tekrarlayabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Menopoz sonrası ve erkek hastalarda demir eksikliğinin altında farklı sağlık sorunları yatabileceğini ifade eden uzmanlar, gerekli tetkiklerin yapılması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Damar yoluyla verilen demir takviyelerinin dikkatle uygulanması gerektiğini belirtiyorlar.

Related Posts

Erkeklerde ‘sessiz hastalık’: Gittikçe yaygınlaşıyor

ABD’de yaklaşık 2 milyon erkek, kemikleri zayıf ve kırılgan hale getiren “sessiz hastalık” olarak bilinen osteoporozdan muzdarip.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Hafta sonu kaçamağı demeyin! Sızdıran bağırsak sendromu 2 günde başlayabilir

Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk uyarıyor: “Hafta sonu kaçamağı diye yenen birkaç hamburger, bağırsaklarınızı savunmasız bırakabilir.” Yüksek yağlı besinler, yalnızca günler içinde bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Kısa süreli keyif, vücudun savunma duvarında kalıcı bir gedik açabilir.