Siirt Adaçayı Köy Sakinlerinin Gözetiminde

Sinep köyü mezarlığında yetişen ve nesli kritik tehlike altında bulunan Siirt adaçayı bitkisi, IUCN kriterlerine göre tek yaşam alanına sahip olması ve popülasyondaki birey sayısının azlığı nedeniyle koruma altında bulunmaktadır.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Siirt Şube Müdürlüğü tarafından “Siirt Adaçayı Tür Koruma Eylem Planı” çerçevesinde koruma altına alınan bitkiyi koparanlara 557 bin 212 lira idari ceza uygulanmaktadır.

Mezarlıkta yetişen Siirt adaçayını inceleyen akademisyenlerden öğrenen köy sakinleri, bitkinin önemini kavrayarak vardiyalı nöbete başlamışlardır. Nöbetçilik mayıs ayında başlar ve temmuz sonuna kadar devam eder.

Bitkinin korunması için köy sakinleri destek veriyor
Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fidan, Türkiye’nin bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin olduğunu belirterek, Siirt adaçayının korunmasına yönelik çalışmaların köylülerin de büyük katkı sağladığını vurguladı.

Prof. Dr. Fidan, endemik türlerin Türkiye’nin önemli bir zenginliği olduğunu vurgulayarak, Siirt adaçayının ülke ekonomisine kazandırılması potansiyeline dikkat çekti. Bitkinin tıbbi ve aromatik özelliklerinin değerlendirilerek ekonomiye katkı sağlanabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Fidan, Siirt adaçayının Türkiye’de gen merkezinin olduğunu belirterek, bitkinin dünya üzerindeki endemik türler arasında önemli bir yere sahip olduğunu açıkladı.

Bitkinin çiçek açtığı ve tohum verdiği dönemde nöbet sürüyor
Köy muhtarı Şaban Koyun, köy sakinlerinin yıllardır bu bitkiyi korumaya çalıştıklarını belirterek, bitkinin doğal olarak çoğalması için çiçek açtığı ve tohum verdiği dönemde de nöbet tuttuklarını dile getirdi.

Koyun, bilim insanlarının bu bitkinin dünyada sadece Türkiye’de bulunduğunu belirterek, bitkiyi koruma altına alarak değer vermenin önemine vurgu yaptı.

Koyun, yabancı kişilerin bitkilere zarar vermemesi için bölgede gözetim altında olduklarını belirterek, bitkinin insanlığa faydalı olabilmesi için gereken çalışmaların yapılmasını talep etti.

Köy sakinlerinden 81 yaşındaki Ahmet Beşir Tatlı da bitkinin ülke ve millet için faydalı olmasını dilediğini ifade ederek, ziyaretçilerin bitkiye zarar vermemesi için gerekli önlemleri aldıklarını belirtti.