O meslek de kayboluyor: Talep var, usta kalmadı!

Gaziantep Ayakkabı Tamircisi Cengiz Canday: “Mesleğimiz Yok Olma Noktasında”

Gaziantep’te Elmacı Pazarı’nda 28 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Canday, çırak yetişmemesi sebebiyle mesleğin yok olma noktasına geldiğini belirtti. Canday, tamir ücretlerinin işin türüne göre değiştiğini ve yeni ayakkabı fiyatlarının tamir taleplerini artırdığını dile getirdi.

Canday, yüksek ayakkabı fiyatlarının müşterileri tamire yönlendirdiğini söyleyerek, “Şu anda ayakkabılar pahalı olduğu için müşteriler tamirata daha fazla ilgi gösteriyorlar. Biz de elimizden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yeni ayakkabı fiyatları yüksek olduğu için tamirat işleri arttı. Artık insanlar ayakkabıyı tamir ettirmeyi tercih ediyorlar. Bu da ufak tefek işleri artırıyor. Ancak maalesef mesleğimiz zor durumda. Belki de son temsilcileriyiz. Toplum mesleğimizin kıymetini bilmeli. Belki de bu mesleği sürdürecek ustalar kalmayacak. Herkes çocuklarını yüksek eğitim almaları için teşvik ediyor, ancak zanaatlar da önemli. Toplumun sanata ihtiyacı var. Araba tamirciliği, motor tamirciliği, ayakkabı tamiri, kasaplık, lokantacılık, fırıncılık gibi zanaatlara da ihtiyaç var. Bizim aldığımız ücretler de çok yüksek değil, genellikle 10 lira ile 300 lira arasında değişiyor” dedi.

‘MESLEĞİMİZE DEĞER VERİLMİYOR’

Canday, toplumun sadece akademik meslekleri önemsediğini, ancak zanaatların da önemli olduğunu vurguladı. “Toplum sanata ihtiyaç duyuyor. Araba tamirciliği, motor tamirciliği, ayakkabı tamiri, kasaplık, lokantacılık, fırıncılık gibi meslekler de gereklidir. Bizim işlerimiz de çok emek isteyen ve düşük ücretli işlerdir. Yurttaşlar da ayakkabılarını tamir ettirerek ömrünü uzatmak istiyorlar” diye konuştu.

Related Posts

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir? 

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir