3 milimetrelik salyangoza Picasso adı verildi

Yeni Kabuklu Salyangoz Türü Keşfedildi: Picasso’nun İzleri Taşıyor

Yeni keşfedilen salyangoz türü, kabuğundaki dikdörtgen açılı kıvrımlarıyla dikkat çekiyor. Araştırmacılar, bu desenleri “normal” salyangoz kabuklarının kübist bir yorumu olarak nitelendiriyor. Pablo Picasso’nun eserlerini anımsatan kabuk kıvrımlarından esinlenerek bu salyangoza ad verildi.

ZooKeys adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmada, salyangozun kahverengi ve konik yapıda olduğu, 4,5 ila 5 kıvrımdan oluşan kabuğunun derin birleşme noktalarıyla ayrıldığı belirtiliyor. Ayrıca, kabukta spirali kesen düzensiz beyaz çizgilere de rastlanıyor.

Bu yeni tür keşfi, Kamboçya, Myanmar, Laos, Tayland ve Vietnam’dan toplam 46 mikro salyangoz türünün tanımlandığı geniş kapsamlı bir araştırmanın bir parçası. Bu türler, Güneydoğu Asya, Endonezya, Filipinler ve Çin’in bazı bölgelerinde yaygın olarak görülüyor ve 5 mm’den küçük boyutlarıyla dikkat çekiyor.

Ancak, araştırmacılar, salyangozların yaşadığı alanların orman tahribatı ve kireçtaşı ocakları nedeniyle tehdit altında olduğunu belirtiyor. Bazı türlerin keşfedildiği bölgelerin ise artık var olmadığı endişesi taşınıyor.

Araştırma aynı zamanda, mikro salyangozları kabuk şekli, yüzey dokusu ve kabuk duvarlarının düzenine göre gruplandırmak için yeni bir sınıflandırma yöntemi öneriyor. Bu yaklaşım, türler arasındaki farkları daha belirgin bir şekilde ortaya koymayı hedefliyor.

Bazı türlerin kabuk açıklığının yukarı veya aşağı yönlü olması, bu salyangozların kabuklarını ters taşıdığını gösteriyor. Açıklık kısmında yer alan diş benzeri yapılar ise, salyangozların yırtıcılara karşı geliştirdiği savunma mekanizmaları olarak değerlendiriliyor.

 

Related Posts

Yapay zeka aracılığıyla bilgisayarınıza sızıyor: Verilerinizi gözden geçirin!

Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekipleri (GReAT), bilgisayarlar için sahte “DeepSeek R1 Büyük Dil Modeli” (LLM) uygulaması aracılığıyla Truva atı dağıtan yeni bir kötü amaçlı kampanya keşfettiğini duyurdu.

iOS 26’yla hangi yenilikler geliyor?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da Haziran ayında düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC 2025) yeni işletim sistemi sürümlerini tanıttı. Ancak bu sefer gelen yenilikler, klasik güncellemelerin ötesinde.

Hobi olarak yapsanız bile yeterli! Bunama riskini yüzde 40 azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, orta yaşlarda düzenli olarak bisiklet süren kişilerin, özellikle genç yaşta ortaya çıkan bunama riskini önemli ölçüde azalttığı belirlendi.

ChatGPT için gelişmiş ses modu artık daha doğal

ChatGPT, özellikle doğal konuşma tarafında gelişme kaydetmeye devam ediyor.

Türkiye Avrupa’da en fazla bilişim mezunu veren 3.ülke oldu

Stanford Üniversitesi’nin “2024 Yapay Zeka İndeksi Raporu”nda Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında bilişim, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip 3’üncü ülke oldu.Lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip ülkeler sıralamasında Türkiye, Birleşik Krallık ve Almanya’yı takip ediyor.

Tehlike büyük olunca hemen harekete geçildi: Chrome kullanan herkes bu adımları uygulamalı

Google Chrome kullanıcıları dikkat! Dünya genelinde milyonlarca kişinin tercih ettiği popüler tarayıcıda, bilgisayarların kötü niyetli kişilerce ele geçirilmesine yol açabilecek kritik bir güvenlik açığı tespit edildi. Üstelik bu açık, siber saldırganlar tarafından aktif olarak kullanılmaya başlandı. Google, tehdidin büyümesini engellemek için acil güncelleme çağrısı yaptı.